Anarki och… semester!

Lämna en kommentar

27 juli, 2015 av anarkosyndikalisten

I början av maj månad fick undertecknad nog av Malmö och bestämde sig för att sätta segel söderut. Då den personliga ekonomin inte genererar mycket ränta blev biljetten en bit kartong med texten ”söderut” på. Den 5 maj klockan 10.00 utanför Mobilia påbörjades min och min kamrats resa ner mot Italien och vilken resa det blev!

tält

Efter fyra dagars tältning längs med autobahn, en dags paus i en dal i södra
Österrike samt en övernattning på en uteservering vid Gardasjön nådde vi La Spezia i nordvästra Italien. En lokalbuss senare stod vi runt klockan nio på kvällen trötta, hungriga men jävligt nöjda på busstorget i Sarzana – en liten stad på 21 000 människor. Hur mycket vi än ville kasta av oss väskorna, byta kläder och äta pizza utan hejd så var vi tvungna att först ta reda på hur vi skulle ta oss till Tendola, en liten by uppe i bergområdet vid gränsen mellan Ligurien och Toscana – vår slutdestination!

Efter ett kvickt samtal med en äldre herre fick vi fram följande information; Tendola ligger bara 10 km bort, bussarna slutar gå klockan 18.15 (nu var klockan närmre 21.30), det är mycket upp- och nedförsbackar – det skulle ta oss fyra timmar att gå till fots. Det var ungefär här hybrisen samt åldersfascismen slog in. ”Fyra timmar för att gå en mil? Nonsens, kanske för en gammal gubbe! Vi, unga, krya atleter går den sträckan på en och en halv timme, max!”. Innan vi påbörjade promenaden ska det nämnas att vi undersökte alternativet taxi som skulle kostat oss 40 euro, vilket diskvalificerade det som ett alternativ.

tendola

Sagt och gjort började vi gå. Två till tre timmar senare i totalt beckmörker på okända m ö.h slog självinsikten in och vi började så smått känna oss rejält dumma. Men som vanligt är det som mörkast innan det blir ljust igen, och sekunderna innan tältet åkte fram rullar en liten Hyundai i20 upp för vägen och stannar bredvid oss. Efter att ha förklarat vår situation får vi först lift till Fosdinovo där tre fjärdedelar av sällskapet släpps av, för att sedan bli skjutsade till Tendola. Efter många tack står vi äntligen utanför porten till lägenheten och halleluja, mama mia, veni vidi vinci – äntligen framme!

Tendola är en liten by i Toscana, nära gränsen till Ligurien. Här finns en liten bar, en liten matbutik som säljer det nödvändigaste, en kyrka med ett fantastiskt klockspel (extra fantastiskt är det klockan 06.30 på morgonen) och helt underbar natur. Det var även här partisanerna hade ett av sina starkaste fästen under Mousolinis fascistdiktatur. Det var här i bergen som anarkister, partikommunister, andra frihetliga och bönder tillsammans slöt band och slog tillbaka såväl tyska nazister som inhemska fascister. På många ställen finns här små monument som hyllar de kamrater som miste livet i kampen för frihet och än idag känns antifascismen som en folkrörelse.

albertomeschi

Längre ner mot kusten i Massa-Carrara har marmorarbetare redan en lång tradition av att organisera sig anarkosyndikalistiskt och även här finns anarkismen överallt. Busstorget heter Via Sacco e Vanzetti och i parken finns fortfarande stora marmorstatyer över anarkister som stred mot fascister. Vårt kusinfack USI (Unione Sindicala Italiana) har ett kontor i kulturföreningen Circolo Cultorale Fiaschi, som även är en anarkistisk bokhandel.

En bit utanför Tendola ligger Museo Adioviviso Della Resistenza som är ett museum med videointervjuer där partisaner som stred mot fascisterna i närområdet berättar hur de minns kriget, 50 år senare. Varje vecka anordnar museet (som drivs av en ideell kulturförening) kulturträffar, politiska samtal och varje år en motståndsfestival.

Här finns också den lägenhet som ägs och förvaltas av Malmö Ungsocialistiska
Klubb. Tyvärr har lägenheten varit oanvänd i nära två år fram till att vi åkte ner i maj. Här finns även tre odlingslotter för de med väldigt gröna fingrar.

entré

Tanken med lägenheten är att arbetare som inte har pengarna för att åka på
utlandssemester i vanliga fall ska ha chans att göra det! Vad som krävs är ett medlemskap i Malmö Ungsocialistiska Klubb vilket kostar 100 kronor per år och sedan är det självkostnadspris som gäller för boende i lägenheten. Här finns även strålande chanser att påbörja och utöka vårt samarbete med italienska kamrater för intresserade.

En text med mer praktisk information om lägenheten och närområde håller på att
sammanställas så att det ska vara lättare att åka ner och finns det intresse så är det bara att maila orestad.ls@gmail.com så får ni all information ni behöver om medlemskap i Malmö Ungsocialistiska Klubb.

Saluti anarchici!

Oscar Wall
Internationell Sekreterare i Örestad LS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: