Rapport från Porto och Madrid

Lämna en kommentar

10 januari, 2015 av anarkosyndikalisten

Rapport från Örestad LS resa till kontinenten

– – –

Den 5 december flög tre delegater från Örestad LS till Porto i Portugal. Syftet med resan var att representera LS under IWA’s extrainsatta kongress då vi ansökt om att få status som vän-LS, vilket var en av punkterna på dagordningen. En officiell inbjudan från sekretariatet hade skickats ut där vi även blivit ombedda att förbereda oss på att svara på lite frågor om vårt fack.

Morgonen den 6 december gick vi upp i ottan, halv sju för att vara mer exakt, för att ta oss till kongressen. Ett beslut vi ångrade efter att ha insett att kongressen inte började förrän kl 10. Efter X antal koppar kaffe och att ha mött upp med våra kamrater från CNT-Madrid började vi så smått dra oss in mot lokalen där kongressen skulle hållas. Vi blev incheckade, utrustade med namnskyltar och hörlurar med mottagare för översättning och efter en sista kopp kaffe var vi redo att börja. Eftersom IWA har sektioner från hela världen används spanska och engelska under kongresserna, därav våra översättare som gjorde ett fantastiskt bra arbete och översatte i realtid via våra hörlurar. Detta gjorde att det gick enkelt att hänga med i debatten och vi kunde lätt få en uppfattning om hur de olika sektionerna resonerade i de frågor som uppstod, vilket gjorde dagen väldigt givande trots att vi inte sa ett ord. I lunchpausen gick det dock väldigt lätt att knyta nya kontakter då vi blev väldigt vänligt bemötta och sammanhållningen sektionerna emellan var god, trots dispyterna under mötet.

porto2

Delegationen utanför kongresslokalen i Porto.

 

Efter ca 8 timmars kongress avslutades dagen och vi hade sällskap med nya och gamla vänner för att äta middag. Runt tio-elva på kvällen hade SP-AIT, våra portugisiska värdar, anordnat ett öppet samtal i kongresslokalerna som var frivilligt att delta i. Såklart bestämde vi oss för att gå dit och runt 60-70 personer slöt upp i lokalen igen för att diskutera aktuella kamper de olika sektionerna förde samt vad de hade sysslat med den senaste tiden. Här fick vi chans att presentera oss och intresset för att veta mer om vår verksamhet var stort. Som pricken över i:et sjöngs det även anarkistiska kampsånger. Detta fick avsluta första dagen.

Under dag två blev vi invalda som vän-LS till IWA och vi fick presentera oss igen inför kongressen. Vi svarade på de frågor vi fick och det verkade som att alla var nöjda med svaren. Det blev en snabb process då en överväldigande majoritet röstade för att vi skulle väljas in, vilket var väldigt kul! Efter dag två var det många klappar på ryggen samt gratulationer för vän-statusen. Vi blev även spontanintervjuade av tre sektioner innan vi hunnit lämna byggnaden och fler intervjuer väntar. Under kvällen knöts fler kontakter under mer avslappnade förhållanden och vi kunde nöjt gå och lägga oss.

Dagen efter kongressen fick vi lift av kamrater från CNT-Madrid till just Madrid dit vi blivit inbjudna av oficios-varios-syndikatet och IT-syndikatet för att hålla ett föredrag om anarkismens historia i Sverige. Ett 30-tal personer dök upp och vi höll ett cirka timmes långt föredrag följt av en nästa lika lång frågestund. Även här var intresset för vår verksamhet och anarkismens aktualitet i Sverige stort.

porto1

Föreläsningspodiet hos CNT i Madrid.

 

Föredraget följdes av gemensam middag i CNT-huset som var lika trevlig som den var spontan. Maten hade tillagats av markockupanter som odlar grönsaker på ockuperad mark en bit utanför Madrid, utsökt! Även här kunde flera nya kontakter knytas under mer avslappnade förhållanden och frågorna var många. Någonting rätt gör vi i alla fall då de allra flesta var väldigt imponerade över vår fackliga verksamhet och engagemang i andra politiska frågor!

Avslutande så kan vi säga att vi kände oss väldigt välkomnade och väl omhändertagna såväl i Porto som i Madrid. Det är skönt att känna att oavsett var i världen vi befinner oss så är det lätt att hitta kamrater. Vi vill även rikta ett stort tack till portugisiska SP-AIT som utförde ett absolut strålande arbete före, under och efter kongressen som värdar. Vi ser detta som ett steg i rätt riktning och är övertygade om att det internationella arbetet kommer att utvecklas enormt de närmsta året.

Oscar, Emilia och Tim

Internationella delegationen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: