Till stöd för Kobanê

Lämna en kommentar

10 oktober, 2014 av anarkosyndikalisten

I torsdags arrangerade Malmös Unga Kurder (MUK) en demonstration i Malmö, till stöd för befolkningen i Kobanê och mot IS. Medlemmar från Örestad LS var förstås på plats med fanor och solidaritet.

kobane_9oktober14_3

Uppåt femhundra personer deltog i demonstrationen, som efter samling och tal på Möllevångstorget gick till Gustav Adolfs Torg. Det fanns gott om plakat och fotografier på de som drabbats av terrorn i Kobanê. Obehagliga bilder som inte kan lämna någon oberörd.

Det finns flera anledningar att höja sin röst och protestera mot vad som sker. En sak som sällan berörs i mediarapporteringen är att sedan PKK dumpade Stalinismen och ändrade inriktning för en del år sedan, har kurderna i och runt Kobanê försökt skapa ett civilt samhälle med inspiration av anarkisten Murray Bookchins tankar och idéer.

kobane_9oktober14_4b

Sådana frihetliga tankar och handlingar utgör alltid ett hot mot fundamentalister som IS, men även mot auktoritära stater som Turkiet vars armé står vid gränsen och hindrar människor att ansluta sig till försvaret av Kobanê. Många anarkistiska kamrater från Turkiet har trots allt tagit sig till området.

De frihetliga samhällsexperimenten i områdena har lyckats förhållandevis bra under de senaste åren. Kvinnorna har haft en relativt stark ställning och på många områden åtnjutit samma friheter som män, olika folkgrupper och religioner har samsats med icke religiösa, man har experimenterat med deltagarekonomi och närdemokrati – hela tiden under hot av syriska armén, turkiska armén och nu IS.

kobane_9oktober14_1

Angreppen är inte bara ett angrepp på kurderna, utan även på det samhälle man försökt skapa – ett vad det verkar, öppet och sekulärt och demokratiskt samhälle.

– – –

Inslag från SVT

Text från Workers Solidarity Movement

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: