Otäck lördag på Limhamn

1

25 augusti, 2014 av anarkosyndikalisten

Det är inte lätt att så här kort inpå försöka sammanfatta och redogöra för vad vi såg och upplevde på Limhamns torg. Ilskan, vanmakten och knuten i magen finns fortfarande kvar efter att svensk polis tagit våldsanvändadet och beskyddandet av nazister till en helt ny nivå.

”Jag ser inga fackföreningsflaggor, inga socialdemokratiska partisymboler, inte ens Vänsterpartiet har mobiliserat. (—) Överhuvudtaget är det rätt få personer över 35 i motdemonstrationen” skriver Petter Larsson oroat i en krönika i Aftonbladet.

Ridande polis gömmer sig bakom Örestad LS fana.

Nåja, när nazisterna i Svenskarnas parti skulle valtala på Limhamn var i alla fall Örestad LS på plats med en handfull medlemmar. Med fackföreningsflaggor. Med en medelålder över 35. Tillsammans med uppskattningsvis 1500 personer befann vi oss på torget för att protestera mot nazisternas närvaro. För att protestera mot företrädarna för samma gäng nazister som i mars grovt misshandlade flera personer efter 8-marsfirande på Möllevången. Och med delar av samma poliskår framför oss, som den gången lät en av förövarna löpa.

Polisnärvaron på Limhamn var omfattande, med ca 400 poliser från såväl Stockholm, Västra Götaland som Danmark. Torget var avspärrat med containrar och kravallstaket. I demonstrationen fanns talkörer, visselpipor, slagord och pepparkaksutdelning. En bred samling, och med en varierad arsenal av protestmetoder, från mer konfrontativt till passivt och psalmsjungande.

Polisen rider sidledes för att ploga rent framför staketen.

Polisen satte ribban omedelbart när piketbussar anlände till torget med påslagna sirener. Det var en ankomst som väckte adrenalin och anstöt. Att samma konstaplar lite tidigare på dagen observerats när de ”knuffpeppade” varandra nere vid Sibbarb, förstärker bara bilden av en polisinsats redan från början pigg på urladdning. Och mycket riktigt. Långt innan nazisterna i SvP anlänt till Limhamn, och till synes utan provokation, började ridande polis ploga sig fram längs med kravallstaketen runt torget, och spred panik och ilska hos alla som stod i dess väg.

När nazistledaren Stefan Jacobsson och fyra av hans vänner till slut anlände gjorde det detta i ett av polisens fordon. En av dem fotograferade flitigt, dokumenterade såväl talet som motdemonstranter. Visselpipor och burop varvades med talkörer. Under det knappt timslånga talet lobbades det också in en del frukt, rökbomber och flaskor på torgytan framför nazisterna. Ingen av dessa träffade vare sig polis eller nazister.

Det var framför allt vid avspärrningen mot Linnégatan det under SvP’s tal blev tumultartat, poliser ryckte fanor från folk och gjorde utfall med batonger. Efter en stund red polisen in och vevade med ridspöna. Snart samlade de sig också i en kavalleriformation och red rakt in i folkmassan och lämnar flera skadade på gatan bakom sig. Till synes missnöjda med de skador de orsakat formerade de om sig och galopperade tillbaka rakt över de skadade demonstranter som låg på gatan.

Från den punkten var det tämligen kaotiskt på platsen och svårt att få en klar uppfattning om allt som hände. Vi har nog alla sett filmsekvenserna som visar hur en polisbuss till synes med berått mod kör över en av demonstranterna. En ambulans ska enligt uppgifter också ha hindrats av polisen att komma fram för att ta hand om skadade.

limhamn20140823_7

Skånepolisens pressinformatör Ewa-Gun Westford talar i media om våldsamt upplopp. Ewa-Gun Westford säger sig vara medveten om ”att det ser våldsamt ut när vi går fram”. Tja, det inte bara ser våldsamt ut, det ÄR våldsamt, Ewa-Gun. Så våldsamt att tio demonstranter, sannolikt många fler, skadades. Som det hela utvecklade sig är det bara en ren slump att polisen inte hade ihjäl någon. Sjukvårdarna från ABC arbetade febrilt och ska ha en stor eloge för sin närvaro och sina insatser på platsen. Några skadade poliser har oss veterligen inte rapporterats.

Sjukvårdare från ABC fick mycket att göra och under tuffa förhållanden.

Som anarkosyndikalistisk fackförening kan vi förstås inte se den 23 augusti 2014 som annat än en mardröm. Polisen inte bara skyddar och bereder plats åt nazistisk hatpropaganda, utan gör det även med en kraftig våldsanvändning. Därtill kan vi lägga polisanmälningar vi som fackförening gjort vid tidigare tillfälle, vilka lämnats utan åtgärd trots att vi presenterat bevis. Malmöpolisen har en hel del att ta tag i om de vill få vårt förtroende. Det är onekligen allvarligt om vi måste varna medlemmar för att delta i demonstrationer, för att de som skall skydda och värna demokratin gärna löper amok i sin iver att försvara nazisters strävan att förverkliga ett ”etniskt homogent livsrum”.

– – –

Uppfattningarna och intrycken av vad som exakt hände på de olika delarna av torget varierar förstås, och detta är vad vi iakttog och upplevde från de platser och vid de tidpunkter vi befann oss på och omkring torget.

Annonser

One thought on “Otäck lördag på Limhamn

  1. Sandra Rodriguez skriver:

    Jag håller med att ambulans förhindrades komma fram, var där just när en kvinna viftade med armarna för att ambulansen skulle köra fram men polisen gjorde ingenting för att flytta på sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: