Uppsägningar, hot och förlikning

Lämna en kommentar

18 mars, 2014 av anarkosyndikalisten

I Örestad LS har vi en del immigranter organiserade och i juni 2013 inledde Livsmedel- och lagerarbetarnas syndikat genom LS försök till förhandlingar med ett företag där flera av dem arbetade.

30kronorDå vi skickade vår framställan hade inte samtliga av våra medlemmar ens anställningskontrakt och de som hade sådana arbetade ändå under helt andra villkor, till exempel i tolvtimmarspass för ca 30 kronor i timmen. På nattskiften arbetade man inlåsta och man blev videoövervakade. Om man protesterade eller blev skadad på arbetsplatsen var man rädd för att bli uppsagd på stående fot. Då man var rädd att förlora sitt uppehållstillstånd om man blev uppsagd var man tyst. Ingen av våra medlemmar talar svenska så all kommunikation har skett på engelska.

Det fanns alltså många förhandlingspunkter men arbetsgivaren sade istället upp en av våra medlemmar och vägrade förhandla. En av våra medlemmar hotades till livet och detta polisanmäldes. Vid polisanmälan överlämnades en inspelning med hotet och den hotande namngavs (en person i arbetsledande ställning). Trots detta lades utredningen så småningom ner av polisen.

(ljudfilen bör fungera med samtliga nya browsers, IE 10 undantaget)

Efter ett tag sades en annan av våra medlemmar upp och företaget fortsatte hårdnackat sin förhandlingsvägran. LS valde såklart att driva ärendet vidare. LS hade tillgång till ca 1,5 timmars ljudupptagningar från arbetsplatsen och ett trettiotal fotografier av tidsrapporter m.m. Dessutom fanns belägg för förhandlingsvägran då arbetsgivaren gett detta skriftligt. I väntan på förhandlingar vid tingsrätten hotades en annan av våra medlemmar handgripligen och ett polisingripande fick ske.

I februari 2014 träffades en förlikning vid Malmö Tingsrätt mellan Örestad Lokala Samorganisation och Sunsalat AB som LS medlemmar var nöjda med.

Det har varit glädjande att arbeta fackligt med medlemmar som trots att några av dem riskerar att få lämna landet ändå har vågat stå upp för sin rätt, och som fortsatt kämpa trots hot och trots dålig ekonomi. De har visat vägen för andra som är i samma situation.

aktivister

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: