Reserapport från London

Lämna en kommentar

25 oktober, 2013 av anarkosyndikalisten

En liten utvald skara (ja, faktiskt en så liten skara att den bara bestod av en person) från Örestad LS for förra veckan till London för att besöka London Anarchist Book Fair. I år slog man på stort och hade dekorerat med svarta och röda vimplar utanför entrén till Queen Mary University där evenemanget hölls. Det blev förstås den vanliga ångesten att sålla i programpunkterna och samtidigt finna luckor för alla bokbord och en bit mat nånstans där emellan.

london_vimplar

Vår utsände satt med i en workshop arrad av Corporate Watch som var mycket givande, men på tok för kort såklart. De gav många bra tips om vad som är bra att tänka på om en ger sig på att gräva i storföretagens fördolda. Var och hur söker en upp ägarförhållanden, hur läser en mellan raderna i en kvartalsrapport och till vilka myndigheter kan en vända sig för att få loss information? Hur ska en använda informationen och i vilket syfte? Hur skyddar en kommunikationen med källor? Etc, etc. Detta är förstås kunskap som kan komma väl till pass även när det gäller fackliga konflikter med företag som sällan delar med sig av hela (eller någon del av) sanningen om sina förehavanden. Mycket gällde förstås förhållanden i just Storbritannien, men företag är inte sällan dotterbolag till större internationella koncerner, och då är samma myndigheter och infokanaler fortfarande adekvata. Men det peppar förstås att sätta ihop en liten guide till ”företagsgräv” utifrån svenska förhållanden…

Det blev även en sittning för att lyssna på Will Simpson från The Easton Cowboys & Cowgirls Sport and Social Club i Bristol. Mycket inspirerande för en fotbollsnörd såklart, och i sann framfusig Örestadsanda passade vår medlem på att göra en intervju med Simpson efteråt. I övrigt var det kanonsvettigt i trängseln kring alla bokbord och syret tog fort slut. Med väskan full av flyers, tidningar, böcker och klibbor drog sig vår medlem ödmjukt tillbaka i samma stund som de samlade crustpunkarna utanför mässan började bli allt för berusade och livliga i sina brottningsmatcher.

london_anarchofolks

Väggkonst utanför Freedom Bookshop, Whitechapel.

What else?
Det blev ett besök på Freedom Bookshop i Whitechapel. En galet smal gränd leder in från Whitechapel High Street, och är sannerligen svår att notera. Bara konstverket på väggen utanför, över mer eller mindre berömda anarkister, är värt besöket. Gott också att se att de tycks ha fått igång butiken igen efter brandattentatet tidigt i våras. Spenderade en hundring på Ian Bones biografi ”Bash the Rich” bara för att hitta samma titel på Housmans någon dag senare för dryga tian. Detta snopna nedköp ställt åt sidan så är båda bokhandlarna väl värda ett besök. Imponerande utbud.

london_detaljcablestreet

Snuten får på huvet, detalj väggmålning Cable Street.

Slutligen blev det också en tur till Cable Street för att beundra den enorma väggmålningen som hyllar motståndet mot Mosley och hans anhang 1936. Ett visitkort lämnades som en liten gest av solidaritet med de närmare 100 000 människor som den dagen slöt upp och handfast visade att de brittiska fascisterna (och polisen som skyddade dem) inte hade något att hämta.

london_visitcable

En svart katt i regnet på Cable Street…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: